Kezdőlap arrow Rólunk
Bejelentkezés
Rólunk

A MorphoLogicot 1991-ben Budapesten négy magánember – Prószéky Gábor, Tihanyi László, Pál Miklós és Dominus Péter – alapította a számítógépes nyelvészet kutatására, fejlesztésére és alkalmazására. A cég célja már a kezdetektől az volt, hogy összehangolja a természetes nyelvek gépi feldolgozásának kutatását és a gyakorlati fejlesztéseket.

Az elmúlt 20 év alatt a MorphoLogicnak sikerült hazánkban és a nemzetközi piacon is elérhetővé, mi több, a napi gyakorlatban használhatóvá tenni a jól ismert szövegszerkesztők, keresőprogramok és más számítógépes eszközök felhasználói számára a nyelvészet eredményeit.

A legnépszerűbb MorphoLogic-termékek licencjogát a szoftvertechnológiai világ elismert fejlesztőcégei – többek közt a Microsoft, az IBM/Lotus, a Xerox, vagy az Adobe számára dolgozó WinSoft – megvásárolták és termékeik különféle változataiba be is építették őket.

A jelenleg közel 20 állandó munkatársat és számos külső kutatót számláló MorphoLogic hazai tudományos kutatóközpontokkal az Európai Unió kutatási projektjeinek keretében külföldi tudományos akadémiákkal és egyetemekkel működik együtt.

2001-ben indult el a MorphoLogic Lokalizáció, a nyelvtechnológiai anyacég szoftverhonosítással foglalkozó - elsősorban az SAP és partnerei, továbbá a globális piac más fontos szereplői számára dolgozó - „testvér-vállalkozása” további 10 fővel.

Az elmúlt 20 évben a MorphoLogicnak és kutatóinak számos díjat, elismerést adományoztak. Ezek közül is kiemelkedik az Európai Információtechnológiai Díj, az IST-Prize, melyet a díj átadása, 1999 óta is rendkívül sikeres MoBiMouse rendszer innovációjáért kaptak az alkotók.

Az utóbbi időben a MorphoLogic a hazai piacon az angol szövegek jobb megértését és létrehozását célozza meg a MoBiMouse Plus programrendszerben működő újabb általános és szakszótáraival, valamint a mondatokat fordító MoBiCAT és a szöveget is fordító MorphoWord programjaival, és komplex, weblapokat is fordító webes szolgáltatásával a www.webforditas.hu-val. Ezen kívül a webes keresés nyelvi támogatásával (www.johu.hu) és hamarosan nyelvhelyességi programcsaládja, a Helyesek újabb változataival segíti a felhasználót.

Az emberek szövegekkel kapcsolatos tevékenységeiket ma már szinte csak számítógéppel végzik: gép segítségével írják, szerkesztik, publikálják, fordítják szövegeiket, és géppel keresik meg, amit nem tudnak. Mindezek a szövegek természetesen valamely emberi nyelven – magyarul, angolul, németül stb. – készültek, nincs sokáig esélye tehát az adott nyelv szerkezeteit, speciális tulajdonságait figyelembe nem vevő, kizárólag a betűk értelmezés nélküli egymásutánján alapuló megoldásoknak: a nyelvtechnológia csak az utóbbi 10–15 évben indult igazán fejlődésnek az egész világon. Egyre többeknek lehet tehát szüksége a MorphoLogic 20 éves kutatói, fejlesztői és piaci tapasztalatára.

 
OLDALTÉRKÉP | ELÉRHETŐSÉG | ADATVÉDELEM | SZERZŐI JOGOK | VÁSÁRLÁSI TUDNIVALÓK