Kezdőlap arrow Termékek arrow Nyelvtanítást segítő programok arrow Elragoz Teljes magyar ragozási adatbázis
Bejelentkezés

Kosár

Bevásárlókosár megtekintése
Bevásárlókosara pillanatnyilag üres.

Elragoz
Teljes magyar ragozási adatbázis

9 042 Ft
Az ár az áfát tartalmazza.

Az alkalmazás a ragozható magyar szavak teljes paradigmájának (összes ragozott alakjának) a megalkotására készült. Ezt két sajátos funkció, az ún. továbbtoldalékolás és a dinamikus címszókezelés egészíti ki. A szavakról általános morfológiai információkat is nyújt. Ezek: szófaj, szószerkezet, alakváltozatok, (szükség esetén) értelmezés, használati példák. Lehetővé teszi, hogy egybegyűjtsük és együtt szemléljük az azonos alakú szavakat.

A teljes toldalékolás igék esetében az alanyi és tárgyas ragozást jelenti minden lehetséges módban és időben, ezenkívül az igeneveket, valamint a leggyakoribb igeszármazékokat. Névszóknál ez a teljesség az esetragozásból, a személyjeles és birtokjeles szóalakok megadásából, fokozható szavaknál a fokjeles szóalakok megalkotásából, valamint a címszóból képezett határozószóból áll.

Az ún. továbbtoldalékolás a személyjeles (barátom), a birtokjeles (baráté) és a mindkettőt egyszerre tartalmazó (barátomé) szóalakok esetében lehetséges. Ezeknek a szóalakoknak a program megadja a további esetragos alakjait is (barátomat, barátét, barátomét). A továbbtoldalékolást a program felugró ablakban jeleníti meg.

A dinamikus címszókezelés lényege, hogy toldalékolás eredményeként kapott szóalakot a program teljes értékű címszóvá konvertál. Akkor történik ez, amikor a kapott szóalak maga is címszó lehetne, mert teljes paradigmával rendelkezik. Ezzel az eljárással a szótár címszóinak a száma programfuttatás közben megtöbbszöröződik. Dinamikus címszóként kezeli és teljes paradigmával látja el a program a fokozott mellékneveket, a melléknévi igeneveket, az igeszármazékként kapott ható igét, műveltető igét, az igéből képzett főnevet és melléknevet.

Igeragozás esetében a programtól kérhetjük a tagadószóval álló igealakokat is.

A szótár kezelését jól áttekinthető, felhasználóbarát felület és részletes súgó segíti. Ez utóbbi a magyar toldalékolási rendszer átfogó ismertetését is nyújtja.

A terméket letöltheti itt. Ez 15 napos kipróbálást biztosít. A korlátlan idejű használathoz vásárolja meg a terméket!

 


OLDALTÉRKÉP | ELÉRHETŐSÉG | ADATVÉDELEM | SZERZŐI JOGOK | VÁSÁRLÁSI TUDNIVALÓK