Kezdőlap arrow Termékek arrow Helyesek 2010
Bejelentkezés

Kosár

Bevásárlókosár megtekintése
Bevásárlókosara pillanatnyilag üres.

Helyesek 2010

10 058 Ft
letölthető
Az ár az áfát tartalmazza.

Magyar helyesírás- és nyelvhelyesség-ellenőrző, automatikus elválasztó program és szinonimaszótár, valamint bővített automatikus szójavítási lista Microsoft Office 2000, 2003, 2007 és 2010 verziókhoz.

E terméket a Microsoft Office nem magyar nyelvű kiadásaihoz ajánljuk, melyek nem tartalmaznak magyar nyelvhelyességi eszközöket.

Újdonságok a Helyesek 2007-hez képest:

  • Microsoft Office 2010 kompatibilitás, 64-bites verzióval is
  • jelentősen bővített automatikus szójavítási lista
  • nyelvtanilag felülvizsgált, pontosított tartalom

Helyesírás-ellenőrző

A magyar helyesírás-ellenőrző program a MorphoLogic HUMor (High speed Unification based Morphology) technológiájára épül, mely kb. 100 000 alapszó összes alakját ismeri. Ez a magyar nyelv esetében több mint kétmilliárd szóalakot jelent.

A helyesírás-ellenőrző program azokat a szóalakokat fogadja el helyesként, amelyeket a benne működő morfológiai elemző képes a tárolt morfémákból a nyelvi szabályoknak eleget téve összerakni.

Az ismeretlen szavak javításához javaslatokat ad.

Elválasztó program

A magyar elválasztó program a helyesírás-ellenőrzővel megegyezően a MorphoLogic HUMor (High speed Unification based Morphology) technológiájára épül.

Az elválasztó program az egyszerű szótagoló algoritmus mellett felhasználja a morfológiai elemző által biztosított nyelvi szegmentálást, ezzel bírálja felül a szótagolási szabályokat ott, ahol szükséges, pl. igekötők után, vagy szóösszetételi határokon. Ezzel a módszerrel sokkal pontosabb eredményt lehet elérni, mint csak algoritmussal és kivétellistával.

Csak azokat a szavakat választjuk el, amelyeket elemezni tudunk. (A helyesírás-ellenőrző ezeket fogadja el helyesként.) Ha megengednénk az ismeretlen szavak elválasztását, akkor sok hiba keletkezne abból, hogy nem ismerjük ezeknek sem a morfológiai szegmentálását, sem a helyes kiejtését. Az utóbbi idegen szavak elválasztása esetén fontos. Az ebből származó hibák megtalálása a felhasználó számára nehezebb lenne, mint néhány nem elválasztott szó utólagos kézi elválasztása.

Van néhány többjelentésű szó (homonima), melynek helyes elválasztása attól függ, hogy éppen melyik értelmében használjuk. Pl.: "legelőre". Az ilyen szavakban a program csak azokon a helyeken választ el, ahol az elválasztás nem függ a szó jelentésétől. Pl.: "legelő-re".

A program kezeli a hosszú kettős mássalhangzók elválasztását. Pl.: "asz-szony". Az ilyen szavakban elválasztáskor új betű jelenik meg.

Nyelvhelyesség-ellenőrző

A nyelvhelyesség-ellenőrző program felismer olyan helyesírási hibákat, amelyeket a szóellenőrző programok nem tudnak megtalálni, mert a szöveget nem összefüggéseiben, hanem szavanként vizsgálják. Ilyenek pl. a vessző- és egyéb írásjelhibák, valamint az egybeírandó szavak helytelen különírása.

A program nem feltétlenül hibákat jelez, hanem csak figyelmeztet. A jelzések nagy része tényleges hibára utal, mások csak felhívják a figyelmet egy-egy lehetséges hibára. Az utóbbi esetben nekünk kell eldönteni, hogy tényleges hibáról van-e szó. Ehhez a programtól bővebb magyarázatot is kérhetünk, mely a döntéshez szükséges nyelvtani szabályt mutatja meg.

Figyelmeztetést kaphatunk idegen, trágár, valamint hivatalos szövegben kerülendő szavak használata esetén.

A felismert hibacsoportok ki- és bekapcsolhatók, ezzel a program a készülő dokumentummal kapcsolatos igényeinkhez hangolható, pl. az idegen szavak jelzése szakszövegben nem mindig javasolt.

Példa a működésre:

Image

Szinonimaszótár

A szerkesztett dokumentumban szereplő szavak helyettesítésére rokon értelmű szavakat kereshetünk a szinonimaszótárban. A dokumentumban kiválasztott szó akár toldalékolt is lehet, a program a morfológiai elemző segítségével megtalálja a tövét, és ahhoz keres szinonimákat.

A program a szinonimákat jelentéseik szerint csoportosítva mutatja meg. Ez akkor látható, ha a keresett szónak több jelentése is van, és ezekhez a szótár tartalmaz szinonimákat. Pl.: újság (hír), újság (lap) stb.

A jelentések listájának végén utalásokat is láthatunk, ha a keresett szóalak képzett, és az, a képző nélkül más értelemben is kereshető a szótárban. Pl.: újság, lásd: új.

Automatikus szójavítási lista

A Helyesek 2010-ben újdonságként jelent meg, hogy telepíti a MorphoLogic által felülvizsgált és jelentősen bővített automatikus szójavítási listát, mely helytelen/helyes szópárokból áll.

A Helyesek 2010 magyar helyesírás- és nyelvhelyesség-ellenőrző, automatikus elválasztó program és szinonimaszótár letöltése.A letöltéshez szükséges a terméksorszám.
 


Mit vettek még, akik ezt vették?


OLDALTÉRKÉP | ELÉRHETŐSÉG | ADATVÉDELEM | SZERZŐI JOGOK | VÁSÁRLÁSI TUDNIVALÓK