Kezdőlap arrow Termékek arrow A fordítás minőségéről
Bejelentkezés

Kosár

Bevásárlókosár megtekintése
Bevásárlókosara pillanatnyilag üres.
A fordítás minőségéről

A fordítóprogramok a bennük alkalmazott nyelvészeti eljárástól, annak kidolgozottságától és a bennük lévő szótárak méretétől függően különböző minőségi szintet valósítanak meg. A fejlesztések folynak, a fordítóprogramok minősége folyamatosan javul.

A MetaMorpho rendszer a fordítandó nyelv alapos nyelvészeti leírását tartalmazza, és minden mondatnál megpróbálkozik a mondat teljes szerkezetének azonosításával. Ha ez nem sikerül, a felismert részekből állítja elő a fordítást. Mivel még gyakran csak ezt a mozaikokból álló eredményt látjuk, a fordítás nem tökéletes.

Kinek jó?

Ez a fordítás ebben a minőségben elsősorban a nyelvet egyáltalán nem beszélők számára hasznos, mert így betekintést nyerhetnek az idegen szövegbe. Hasznos továbbá a nyelvet ismerőknek is, ha a feladat a szöveg gyors áttekintése, vagy nagyobb mennyiségű szöveget szeretnének átfutni, hiszen a gépi fordító egy gépelt angol oldalt kb. 15 másodperc alatt lefordít magyarra. Célunk az, hogy a nyelvtani és szótári adatok folyamatos bővítésével a program minősége elérje azt a színvonalat, amikor a gépi fordítás utólagos javításával a célnyelvi szöveg egy rutinos fordító számára is gyorsabban lesz előállítható.

Hogyan lehet elősegíteni a tökéletes fordítást?

Fogalmazzon egyszerű mondatokban, és ellenőrizze a helyesírást. A tesztek alapján az ilyen mondatok fordítása megközelíti az emberi fordítás minőségét.

Tesztek

A fordítóprogramok minősége többféle eljárással értékelhető. Az értékelő módszerek az összehasonlításon alapulnak. Az összehasonlítás történhet fordítóprogramok között, illetve emberi és gépi fordítások egybevetésével. Az alábbiakban két mérés eredményét publikáljuk. Az elsőben a MetaMorpho rendszer fordítását emberi fordításokkal vetjük egybe, majd ezt az eredményt hasonlítjuk más (angol-német) fordítók emberi fordításokkal szemben elért eredményeivel. A második tesztben pedig emberek értékelnek több angol-magyar fordítóprogramot, itt is inkább az összehasonlítás, mint az osztályzat önmagában szolgál megbízható eredménnyel.

Összehasonlítás angol-német fordítókkal

A legszélesebb körben használatos eljárás az ú.n. Bleu-teszt. A teszt lényege, hogy a gépi fordítást ugyannak a szövegnek három ember által készített fordításával vetik egybe. A Bleu-index az emberi és gépi fordításban egyaránt előforduló különböző hosszúságú szósorozatok számából számítható ki. A módszerrel akár különböző nyelvekre fordító programok minősége is összehasonlítható, ha a forrásszöveg emberi fordításit különböző nyelvekre elkészítjük. A teszthez az angol szöveg német fordítását készítettük el, mert jelenleg ezen a nyelvpáron működnek a legjobb minőséget adó programok. Az eredmények bizonyítják, hogy a MetaMorpho minősége a legjobb ismert programok minőségével csaknem azonos, sőt a leghoszabb egyező szósorozatot éppen a mi programunk produkálta. A teszt megtekintéséhez kattintson ide.

Összehasonlítás angol-magyar fordítókkal

Az angol–magyar fordítóprogramok közvelenül összehasonlíthatók. Az összehasonlításhoz egy angol–német fordításhoz készített tesztsorozatot használtunk fel. A minősítéshez a megszokott 1-5 terjedő osztályzási rendszert használtuk, amely jól alkalmazható a fordítóprogramok minősítésére is. A teszt eredménye azt, hogy az angol–magyar fordításunk minősége legjobb a jelenleg piacon is kapható programok között. A teszt megtekintéséhez kattintson ide.

Mintafordítás a MorphoWord alkalmazásban:

További példákhoz kattintson ide!

 
OLDALTÉRKÉP | ELÉRHETŐSÉG | ADATVÉDELEM | SZERZŐI JOGOK | VÁSÁRLÁSI TUDNIVALÓK