Kezdőlap
Bejelentkezés

Kosár

Bevásárlókosár megtekintése
Bevásárlókosara pillanatnyilag üres.
MoBiMouse Plus technológiai háttere

MoBiMouse szótári rendszerünk 1999-ben elnyerte az Európai Unió Információtechnológiai Díját, valamint 2004-ben az elmúlt évztized egyik leginnovatívabb IST-díjas technológiája díjat!

MoBiMouse Plus szótárprogramunk a MoBiMouse továbbfejlesztett változata, mely egyesíti a MoBiDic-szótár és a MoBiMouse-program előnyeit. Felhasználóink várhatóan ettől a programtól már mindent megkapnak, ami egy modern szótári rendszertől elvárható: az egérmutató mozgatásával nem csupán a MoBiMouse megszokott, "buborékos" módszerével kereshetnek, de a MoBiDic-ablakban is, ahol hagyományos, "beírásos" módon is megtalálhatják a keresett szót, illetve kifejezést. A MoBiMouse Plus programban lehetőség nyílik arra is, hogy az egérmutató segítségével kiválasztott szóhoz tartozó teljes szócikk megjelenjen MoBiDic-ablakban.


A szótár használata

A MoBiMouse Plus szótárak használata egyszerű, nincs szükség billentyű lenyomására vagy egérkattintásra. A program buborékablakban mutatja meg annak a szónak, illetve a szó szomszédos szavakkal alkotott kifejezéseinek jelentéseit, melyre az egérmutatóval rámutatunk. A kurzor elmozdításakor az ablak eltűnik.

Lehetőség van arra is, hogy az egérmutató segítségével kiválasztott szóhoz illetve kifejezéshez tartozó teljes szócikk megjelenjen MoBiDic-ablakban.

Több MoBiMouse Plus szótár egyidejű kezelése is lehetséges, ebben az esetben a program egyszerre keres az összes telepített szótárban.

A MoBiMouse Plus a teljes Windows képernyőn használható, bármely alkalmazás felületén. Az alábbi alkalmazások esetében a szövegfelismerés független a betűtípustól és mérettől: MS Office Word (2000 és újabb), Internet Explorer (6.0 és újabb), Adobe Acrobat (4.0 és újabb), Mozilla Firefox.

A MoBiMouse Plus együttműködik a számítógépre telepített MoBiCAT fordítóprogrammal.

Hogyan történik a keresés?

A MoBiMouse Plusba kétféleképpen kerülhet a lefordítandó szó: vagy a felhasználó írja be, vagy pedig az egérkurzorral mutatott szó automatikusan aktiválódik.

A mutatott szó felismerésére többféle eljárást alkalmazunk. Egyrészt a Windows kezelőfelületén és más alkalmazások (pl. Adobe Acrobat, Internet Explorer, Firefox) esetében a MoBiMouse Plus automatikusan felismeri a Windows által leggyakrabban használt fontokat, ezenfelül egyedi fontbeállítási lehetőséget is biztosít, így a felhasználók igényeikhez, valamint a telepített betűtípuskészlethez igazíthatják a betűfelismerést. Programunk másrészt egy olyan karakterfelismerő technológiát alkalmaz, amely segítségével a képernyőn megjelenő tetszőleges szöveg azonosítható. Ennek a lényege, hogy A MoBiMouse folyamatosan figyeli az egérmutató mozgását. Ha megállítjuk, a program megpróbál az egérmutató környezetében betűket keresni. A betűfelismerés az OCR technikához hasonló, de módszerében alapvetően különböző [mouScan] technológiára épül, melyet a MorphoLogic fejlesztett ki. A felismert betűkből összerakott szavakat ezután nyelvtanilag vizsgálja. Erre azért van szükség, mert a szavak a szövegben igen ritkán szerepelnek a szótári alakjukban, vagyis a toldalékokat fel kell ismerni, el kell távolítani. Ehhez a MorphoLogicnál több nyelvre kifejlesztett HUMor morfológiai elemzőt használjuk. Kétnyelvű szótár esetén a keresést a program mindkét nyelven megkísérli, így pl. az "eleven" szót képes angolul is és magyarul is megtalálni. A szótár fellapozása ezután kezdődik, és a szótári találatok és jelentéseik a formatervezett kinyíló ablakban jelennek meg, mely a képernyőn marad az egérmutató elmozdításáig.

Vásárlás

A MoBiMouse Plus termékek megtekintéséhez és megvásárlásához kattintson az alábbi linkre:
MoBiMouse Plus

 
OLDALTÉRKÉP | ELÉRHETŐSÉG | ADATVÉDELEM | SZERZŐI JOGOK | VÁSÁRLÁSI TUDNIVALÓK