Kezdőlap arrow Termékek arrow Nyelvhelyességi eszközök arrow Helyes-e?/QXT8 Mac
Bejelentkezés

Kosár

Bevásárlókosár megtekintése
Bevásárlókosara pillanatnyilag üres.

Helyes-e?/QXT8 Mac

37 795 Ft
letölthető
Az ár az áfát tartalmazza.

Magyar helyesírás-ellenőrző és elválasztó XTension QuarkXPress 8.01 vagy magasabb (8.x) verzióhoz, Mac OS-re. International English, US English és Passport verziókhoz egyaránt használható.

Újdonság

Támogatja a magyar (H) és közép-európai (CE) karakterkódolásokat. A korábbi változathoz képest újdonság, hogy e két karakterkészletet vegyesen használó kiadványokban is el tudja fogadni.

Használható az amerikai (US English) QuarkXPress-szel is.

Helyesírás-ellenőrző

A magyar helyesírás-ellenőrző program a MorphoLogic HUMor (High speed Unification based Morphology) technológiájára épül, mely kb. 100 000 alapszó összes alakját ismeri. Ez a magyar nyelv esetében több mint kétmilliárd szóalakot jelent.

A helyesírás-ellenőrző program azokat a szóalakokat fogadja el helyesként, amelyeket a benne működő morfológiai elemző képes a tárolt morfémákból a nyelvi szabályoknak eleget téve összerakni.

A program képes az ismeretlen szavak javításához javaslatokat adni.

Termékeinkben a helyesírás-ellenőrző programok a hozzájuk tartozó alkalmazásokba beépülve működnek. Kezelésük általában megegyezik az ezen alkalmazásokban gyárilag támogatott, más nyelvű, hasonló funkciójú eszközeinek kezelésével.

Elválasztó program

Az elválasztást nem kell külön futtatni, az a háttérben fut, szövegbevitelkor és a szövegdobozok méretének megváltoztatásakor automatikusan elválasztva történik a szöveg befolyatása.

Ha az elválasztott szöveget másik gépre viszi át, azon csak akkor fog elválasztva megjelenni, ha arra a gépre is telepíti a Helyes-e? programot.

A magyar elválasztó program a MorphoLogic HUMor (High speed Unification based Morphology) technológiájára épül, mely kb. 100 000 alapszó összes alakját ismeri. Ez a magyar nyelv esetében több mint kétmilliárd szóalakot jelent.

Az elválasztó program az egyszerű szótagoló algoritmus mellett felhasználja a morfológiai elemző által biztosított nyelvi szegmentálást, ezzel bírálja felül a szótagolási szabályokat ott, ahol szükséges, pl. igekötők után, vagy szóösszetételi határokon. Ezzel a módszerrel sokkal pontosabb eredményt lehet elérni, mint csak algoritmussal és kivétellistával.

A programban beállítható, hogy csak az általa ismert szavakat válassza el, vagy pedig az ismeretleneket is. Ha megengedjük az ismeretlen szavak elválasztást, számítsunk arra, hogy egyes, a progrm által nem ismert szavak elválasztása hibás lesz, mert ezekben a program csak a szótagoló algoritmust használja, így nem lehetséges az idegen szavak nem magyar kiejtés szerinti helyesírása, valamint az összetételi határok figyelembe vétele.

Van néhány többjelentésű szó (homonima), melynek helyes elválasztása attól függ, hogy éppen melyik értelmében használjuk. Pl.: "legelőre". Az ilyen szavakban a program csak azokon a helyeken választ el, ahol az elválasztás nem függ a szó jelentésétől. Pl.: "legelő-re".

A program kezeli a hosszú kettős mássalhangzók elválasztását. Pl.: "asz-szony". Az ilyen szavakban elválasztáskor új betű jelenik meg. Ha egy szóalakban két vagy több ilyen speciális elválasztás is van (pl. asz-szony-nyal), akkor a program csak az egyik elválasztási lehetőséget használja fel, mert ha mindkettőnél megengedné az elválasztást, akkor a QuarkXPress egyik hibája miatt helytelenül jelenne meg az elválasztott szó.Gyakran ismételt kérdések a Helyes-e?/QXT7; QXT8 programhoz

Ez az összeállítás a Helyes-e?/QXT7; QXT8 Súgó kiegészítése. Terméktámogatási csoportunk a leggyakrabban feltett kérdésekre adott válaszokat gyűjtötte itt össze.


Ingyen letölthető a termék, vagy fizetni kell érte?

Az ingyen letölthető termék csak jelentős korlátozással használható, csak kipróbálásra alkalmas. Csak az ábácé szerint a "j" előtti betűkkel kezdődő szavakat ellenőrzi, és választja el.

Ha letöltöttem a próbaverziót, és meg akarom venni, akkor újból le kell töltenem?

Nem. A letöltött próbaverzió az aktiválás után teljes értékű programként fog működni. Elegendő terméksorszámot vásárolni, és interneten (ha nincs, akkor telefonon) aktiválni.

Meg szeretném vásárolni, és azonnal szeretném használni. Mit tegyek, hogy minél gyorsabban hozzájussak?

Töltse le és telepítse a terméket, vásároljon hozzá terméksorszámot internetes boltunkban bankkártyás fizetéssel, majd aktiválja interneten! Ne kérjen dobozos verziót, mert azt csak postán tudjuk eljuttatni Önhöz, ezért a csomag kiszállítása előtt nem fogja tudni megkezdeni a program használatát, mert a terméksorszám a lezárt dobozban található.

Hányszor lehet aktiválni? A már egyszer aktivált programot hogyan tudom használni másik gépen?

Aktiváláskor a használt QuarkXPress gyári számát kiolvassuk. Az aktivált Helyes-e XTension ezután csak ezzel a QuarkXPress programmal használható, akár többször is aktiválható. Ha később új gépre tér át, és ugyanazt a QuarkXPress-t telepíti az új gépére, akkor a Helyes-e újból aktiválható. Ha másik QuarkXPress-szel is szeretné használni, újabb licencet kell vásárolnia. Speciális esetben, ha új, a régitől eltérő gyári számú QuarkXPress-hez szeretné aktiválni a programot, és a régivel már nem kívánja használni, forduljon hozzánk!

Mely Quark verziók szükségesek a program használatához?

7.2 ill. 8.01. Korábbival nem érdemes próbálkozni. Ingyenes frissítés található a Quark weboldalán. Ha ragaszkodik a QuarkXPress 7.0 vagy a 7.1 verzióhoz, letöltheti hozzá a Helyes-e/QXT7 korábbi verzióját, de a QuarkXPress frissítését és az új Helyes-e?/QXT7 verzió használatát jobb megoldásnak tartjuk.

Korábban megvásároltam a 7.0-ás verziót. Ha letöltöm a 7.2-es verziót, tudom majd használni a régi terméksorszámával?

Igen. A 7.2-es frissítés 7.0-ról ingyenes, nem kell hozzá új terméksorszám.

Korábban megvásároltam a 7.0 (7.x) verziót. Ha letöltöm a 8-as verziót, tudom majd használni a régi terméksorszámával?

Nem. A 8-as verzió 7.x-ről vagy korábbi verzióról való frissítése nem ingyenes. A korábbi vásárlás valamilyen formában történő igazolása esetén a frissítési díj lényegesen alacsonyabb, mint új termék vásárlásakor. Az alacsonyabb árú frissítés egyelőre nem vásárolható meg online a webboltban, csak a teljes verzió.

Működik-e a QuarkXPress US, IE és Passport változatával?

Mindegyikkel. Egyéb nyelvi verziókkal nem próbáltuk, de működnie kell. Ha lesz magyar 8.x, azzal is.

Több QuarkXPress van telepítve a PC-mre. Mit csináljak?

Az utoljára telepített Quarkhoz telepíti a program az XTensiont. Ellenőrizheti: ha Quark-dokumentumra kattint, az utoljára telepített verzió indul el. Ha másikhoz telepítené, akkor a registryben kell átírni a teleptés idejére "HKEY_CLASSES_ROOT\QuarkXPress.Document\shell\open\command" kulcs (default) értékét úgy, hogy arra a Quark exe-fájlra mutasson, amelyikhez a Helyes-e XTension-t telepíteni szeretné.

Több QuarkXPress van telepítve a Macintosh gépemre. Mit csináljak?

A telepítő csak akkor tudja garantáltan megtalálni a Quark-ot, ha csak egy verzió van telepítve. Ha több verzió is telepítve van, akkor is jó eséllyel találja meg a megfelelőt a telepítő, de ezt nem tudjuk garantálni. Ha nem sikerül, akkor a Helyes-e XTension telepítése céljául használni nem kívánt Quark verziók programfájljait ("QuarkXPress" vagy "QuarkXPress Passport") kell megkerersni, a telepítés idejére a kukába dobni, majd, a telepítés után visszaállítani.

Mac OS-en aktiválnám a Helyes-e?/QXT8-at, de a mezőkbe nem tudok beírni, nem jelenik meg amit billentyűzök.

Ismert hiba (Build 29), későbbi buildben javítjuk. Addig a megoldás: nem Unicode-os billentyűzetkiosztást kell kiválasztani. További információ a html-dokumentációban, az "Aktiválás" fejezetben.

Nem sikerült a telepítés. Van alternatív megoldás?

Igen, van. A program bemásolható telepítés nélkül is. Kérje tőlünk a megfelelő fájlkészletet és utasításokat.

A QuarkXPress végtelen ciklusba kerül egy betűbeszúrásos elválasztás (pl. ssz -> sz-sz) során. (Azt hiszi, hogy elfér a szótag, beszúrja az elválasztáskor beszúrandó betűt, észreveszi, hogy nem fér el, kiveszi, majd újra azt hiszi, hogy elfér, ezért újra megpróbálja, és így tovább.) Mit tegyek?

Ez a QuarkXPress ismert hibája. A legfrissebb 7.5-ös ill. 8.01-es verziókkal nem sikerült reprodukálni, valószínűleg kijavították. Frissítse a QuarkXPress-t! Ha ez nem oldaná meg a problémát, akkor kapcsolja ki a betűbeszúrásos elválasztást a Helyes-e? beállítóablakában (Preferences/Helyes-e?)!

A program helytelenül választ el, nem a magyar szabályok szerint működik.

A kiadvány szövegét magyarra kell állítani. Ez leggyorsabban az Edit/Stíluslapok magyarra állítása menüpont segítségével lehetséges. További lehetőségeket talál a Helyes-e?/QXT dokumentációjában.

Egy kiadványban több nyelvet is szeretnék használni. Szükséges ehhez a PassPort használata?

Igen, ha a nyelvtől függő elválasztást kíván alkalmazni. Csak a PassPort engedi meg, hogy a szöveg tetszőleges részét tetszőleges nyelvűre állítsuk.

A program nem, vagy csak ritkán választ el. Miért?

A QuarkXPress gyári beállítasi tág határok között engedik meg a szó- és betűközök nyújtását és zsugorítását. A QuarkXPress csak akkor alkalmaz elválasztást, ha ilyen nyújtással/zsugorítással a megadott határokon belül már nem tudja megoldani egy adott sor betördelését. Ha azt akarjuk, hogy gyakrabban alkalmazzon elválasztást, szűkebbre kell állítani a nyújtás és zsugorítás korlátait. Ezt az Edit/H&J menüben lehet megadni. Ne felejtse el a tördelési beállítást a módosítás után külön menteni a párbeszédablak alján lévő "Save" gombbal. További információt talál a Helyes-e/QXT dokumentációjában.

Passportban magyarul jelenik meg a menü. Nem találom az Edit H&J megfelelőjét.

A "H&J" a PassPort magyar kezelői felületén "E és I-k" menüpontként jelenik meg a "Szerkesztés" menüben. (elválasztások és igazítások)
 


OLDALTÉRKÉP | ELÉRHETŐSÉG | ADATVÉDELEM | SZERZŐI JOGOK | VÁSÁRLÁSI TUDNIVALÓK