Home arrow Products arrow Proofing Tools arrow Helyesek 2010
Login

Cart

Show Cart
Your Cart is currently empty.

Helyesek 2010

10 058 Ft
letlthet
The price includes VAT.

Magyar helyesrs- s nyelvhelyessg-ellenrz, automatikus elvlaszt program s szinonimasztr, valamint bvtett automatikus szjavtsi lista Microsoft Office 2000, 2003, 2007 s 2010 verzikhoz.

E termket a Microsoft Office nem magyar nyelv kiadsaihoz ajnljuk, melyek nem tartalmaznak magyar nyelvhelyessgi eszkzket.

jdonsgok a Helyesek 2007-hez kpest:

  • Microsoft Office 2010 kompatibilits, 64-bites verzival is
  • jelentsen bvtett automatikus szjavtsi lista
  • nyelvtanilag fellvizsglt, pontostott tartalom

Helyesrs-ellenrz

A magyar helyesrs-ellenrz program a MorphoLogic HUMor (High speed Unification based Morphology) technolgijra pl, mely kb. 100 000 alapsz sszes alakjt ismeri. Ez a magyar nyelv esetben tbb mint ktmillird szalakot jelent.

A helyesrs-ellenrz program azokat a szalakokat fogadja el helyesknt, amelyeket a benne mkd morfolgiai elemz kpes a trolt morfmkbl a nyelvi szablyoknak eleget tve sszerakni.

Az ismeretlen szavak javtshoz javaslatokat ad.

Elvlaszt program

A magyar elvlaszt program a helyesrs-ellenrzvel megegyezen a MorphoLogic HUMor (High speed Unification based Morphology) technolgijra pl.

Az elvlaszt program az egyszer sztagol algoritmus mellett felhasznlja a morfolgiai elemz ltal biztostott nyelvi szegmentlst, ezzel brlja fell a sztagolsi szablyokat ott, ahol szksges, pl. igektk utn, vagy szsszetteli hatrokon. Ezzel a mdszerrel sokkal pontosabb eredmnyt lehet elrni, mint csak algoritmussal s kivtellistval.

Csak azokat a szavakat vlasztjuk el, amelyeket elemezni tudunk. (A helyesrs-ellenrz ezeket fogadja el helyesknt.) Ha megengednnk az ismeretlen szavak elvlasztst, akkor sok hiba keletkezne abbl, hogy nem ismerjk ezeknek sem a morfolgiai szegmentlst, sem a helyes kiejtst. Az utbbi idegen szavak elvlasztsa esetn fontos. Az ebbl szrmaz hibk megtallsa a felhasznl szmra nehezebb lenne, mint nhny nem elvlasztott sz utlagos kzi elvlasztsa.

Van nhny tbbjelents sz (homonima), melynek helyes elvlasztsa attl fgg, hogy ppen melyik rtelmben hasznljuk. Pl.: "legelre". Az ilyen szavakban a program csak azokon a helyeken vlaszt el, ahol az elvlaszts nem fgg a sz jelentstl. Pl.: "legel-re".

A program kezeli a hossz ketts mssalhangzk elvlasztst. Pl.: "asz-szony". Az ilyen szavakban elvlasztskor j bet jelenik meg.

Nyelvhelyessg-ellenrz

A nyelvhelyessg-ellenrz program felismer olyan helyesrsi hibkat, amelyeket a szellenrz programok nem tudnak megtallni, mert a szveget nem sszefggseiben, hanem szavanknt vizsgljk. Ilyenek pl. a vessz- s egyb rsjelhibk, valamint az egyberand szavak helytelen klnrsa.

A program nem felttlenl hibkat jelez, hanem csak figyelmeztet. A jelzsek nagy rsze tnyleges hibra utal, msok csak felhvjk a figyelmet egy-egy lehetsges hibra. Az utbbi esetben neknk kell eldnteni, hogy tnyleges hibrl van-e sz. Ehhez a programtl bvebb magyarzatot is krhetnk, mely a dntshez szksges nyelvtani szablyt mutatja meg.

Figyelmeztetst kaphatunk idegen, trgr, valamint hivatalos szvegben kerlend szavak hasznlata esetn.

A felismert hibacsoportok ki- s bekapcsolhatk, ezzel a program a kszl dokumentummal kapcsolatos ignyeinkhez hangolhat, pl. az idegen szavak jelzse szakszvegben nem mindig javasolt.

Plda a mkdsre:

Image

Szinonimasztr

A szerkesztett dokumentumban szerepl szavak helyettestsre rokon rtelm szavakat kereshetnk a szinonimasztrban. A dokumentumban kivlasztott sz akr toldalkolt is lehet, a program a morfolgiai elemz segtsgvel megtallja a tvt, s ahhoz keres szinonimkat.

A program a szinonimkat jelentseik szerint csoportostva mutatja meg. Ez akkor lthat, ha a keresett sznak tbb jelentse is van, s ezekhez a sztr tartalmaz szinonimkat. Pl.: jsg (hr), jsg (lap) stb.

A jelentsek listjnak vgn utalsokat is lthatunk, ha a keresett szalak kpzett, s az, a kpz nlkl ms rtelemben is kereshet a sztrban. Pl.: jsg, lsd: j.

Automatikus szjavtsi lista

A Helyesek 2010-ben jdonsgknt jelent meg, hogy telepti a MorphoLogic ltal fellvizsglt s jelentsen bvtett automatikus szjavtsi listt, mely helytelen/helyes szprokbl ll.

A Helyesek 2010 magyar helyesrs- s nyelvhelyessg-ellenrz, automatikus elvlaszt program s szinonimasztr letltse.A letltshez szksges a termksorszm.
 


who bought this product also bought:


SITEMAP | CONTACT | DATA PROTECTION | COPYRIGHT | PURCHASING INFORMATION