Kezdőlap arrow Termékek arrow Nyelvhelyességi eszközök arrow Áttekintés
Bejelentkezés

Kosár

Bevásárlókosár megtekintése
Bevásárlókosara pillanatnyilag üres.
Elválasztóprogramok áttekintése

A magyar elválasztó program a MorphoLogic HUMor (High speed Unification based Morphology) technológiájára épül, mely kb. 100 000 alapszó összes alakját ismeri. Ez a magyar nyelv esetében több mint kétmilliárd szóalakot jelent.

Az elválasztó program az egyszerű szótagoló algoritmus mellett felhasználja a morfológiai elemző által biztosított nyelvi szegmentálást, ezzel bírálja felül a szótagolási szabályokat ott, ahol szükséges, pl. igekötők után, vagy szóösszetételi határokon. Ezzel a módszerrel sokkal pontosabb eredményt lehet elérni, mint csak algoritmussal és kivétellistával.

Csak azokat a szavakat választjuk el, amelyeket elemezni tudunk. (A helyesírás-ellenőrző ezeket fogadja el helyesként.) Ha megengednénk az ismeretlen szavak elválasztását, akkor sok hiba keletkezne abból, hogy nem ismerjük ezeknek sem a morfológiai szegmentálását, sem a helyes kiejtését. Az utóbbi idegen szavak elválasztása esetén fontos. Az ebből származó hibák megtalálása a felhasználó számára nehezebb lenne, mint néhány nem elválasztott szó utólagos kézi elválasztása.

Van néhány többjelentésű szó (homonima), melynek helyes elválasztása attól függ, hogy éppen melyik értelmében használjuk. Pl.: "legelőre". Az ilyen szavakban a program csak azokon a helyeken választ el, ahol az elválasztás nem függ a szó jelentésétől. Pl.: "legelő-re".

A program kezeli a hosszú kettős mássalhangzók elválasztását. Pl.: "asz-szony". Az ilyen szavakban elválasztáskor új betű jelenik meg. Ezt nem tudja minden szöveg- és kiadványszerkesztő támogatni. Az ilyen programokban ezeket a szavakat csak a nem ilyen helyeken választjuk el.

A megvásárolható termékek megtekintéséhez kattintson ide!

 
OLDALTÉRKÉP | ELÉRHETŐSÉG | ADATVÉDELEM | SZERZŐI JOGOK | VÁSÁRLÁSI TUDNIVALÓK