Kezdőlap arrow Terméktámogatás arrow Gyakran ismételt kérdések arrow MoBiCAT
Bejelentkezés

Frissítés a MorphoMouse Gépi fordítás moduljára

A korábban megvásárolt MoBiCAT program ingyenes frissítés után használható a MorphoMouse Gépi fordítás moduljaként, javasoljuk, hogy az új programot telepítse!
Bővebb információ a programról a MorphoMouse weboldalán

 


 

Gyakran ismételt kérdések a MoBiCAT Net programhoz

Ez az összeállítás a MoBiCAT Net Súgó kiegészítése. Terméktámogatási csoportunk a leggyakrabban feltett kérdésekre adott válaszokat gyűjtötte itt össze.

Általános kérdések, hardver- és erőforrásigény
Működtetés
Telepítés, eltávolítás
A szöveg felismerése
Nyelvi tartalom
A találatok megjelenítése

 

 

Általános kérdések, hardver- és erőforrásigény

Hogyan érhető el a MoBiCAT Net menüje?

Kattintson a jobb egérgombbal a tálcán (Taskbar) látható MoBiCAT ikonra.

Milyen gyors internetkapcsolatra van szükség?

A MoBiCAT Net jó eséllyel használható még a lassúnak tartott modemes kapcsolat esetén is. Ennek az az oka, hogy csak egy internetes adatforgalomban kicsinek minősülő szöveg (általában egyetlen mondat) utazik az interneten.

Milyen erőforrásigénye van a MoBiCAT Net-nek?

Mivel a MoBiCAT Net csupán egy kliensprogram, amely elküldi a MetaMorpho szerverre a fordítandó mondatot, majd megjeleníti a kapott fordítást, semmilyen különleges hardverigénye nincs. A fordításhoz szükséges időt az internetkapcsolat sebessége, illetve a szerver kapacitása határozza meg.

Működtetés

Az F2 nem nyit új ablakot.

Az F2 internetes shortcut hivatkozás. Ha azt szeretnénk, hogy a Visszajelzés új ablakot nyisson meg, akkor az Internet Explorer menüben az Eszközök/Internet-beállítások/Böngészés/Ablakok ismételt felhasználása a parancsikonok indításához beállítást kapcsoljuk ki. (Angol Explorer esetén ez: Tools/Internet Options/Advanced/Browsing/Reuse windows for launching shortcuts.)

Nem használható ez a program levelek megértéséhez is?

De igen. Ha ön Microsoft Outlook levelezőprogramot használ, és az Eszközök/Beállítások/ /Üzenet formátuma/A Microsoft Word használata az elektronikus levelek szerkesztéséhez opciót választja, akkor a program innen is elérhető. Ennek bekapcsolásával azonban csökken a számítógépe védettsége, ezért csak megfelelő körültekintés mellett ajánljuk.

Telepítés, eltávolítás

Hogyan kell használni a programot Acrobat (Reader) alatt?

Acrobat (Reader) alatt a MoBiCAT tud csak működni, a fordításhoz a MoBiCAT futása szükséges, és az Acrobatban a MoBiCAT Tool ikont kell bekapcsolni (ez az újabb verziók esetén a Bővített "fülnél" található, sajnos sokszor nem jelenik meg teljesen az eszköztár képe).
A MoBiCAT az Acrobat 9, X és XI verziókat támogatja. Másolásvédett szöveg esetén sajnos továbbra sem tud működni.

- Amennyiben az Acrobat-ot később telepíti, vagy más verzióra tér át, szükség lehet a fordítóprogram telepítőjének újbóli futtatására, hogy a szükséges kiegészítés települjön.
- Az Acrobat alatt a következő beállítások is szükségesek (változtatás után az Acrobat-ot újra kell indítani ):
Szerkesztés / Beállítások / Általános (Edit / Preferences / General)
Általános (General) részben: "Csak hitelesített bővítmény használata" (Use only certified plug-ins) → ne legyen kipipálva
Acrobat X alatt ugyanitt, Acrobat XI alatt a Biztonság (nagyobb) / Security (enhanced) részben:
"Védett mód bekapcsolása indításkor" (Enable Protected mode at startup) → ne legyen kipipálva

Explorerben nyitott Adobe Acrobatban nem működik a program.

Az interneten böngészve az Internet Explorer által betöltött Acrobatban a program néha nem működik. Ilyenkor segíthet, ha a PDF fájlt saját gépére elmenti, majd az Acrobattal onnan nyitja meg.

Firefoxban nem működik a program.

A MoBiCAT Net telepítéskor a szükséges Firefox kiterjesztést is feltelepíti.
Amennyiben ez nem sikerült, vagy időközben másik verziójú Firefoxra tért át, szükséges lehet a kiegészítés önálló telepítése.

Firefox 14.x és újabb verziók esetén kérjük, futtassa a programjának megfelelő aktuális telepítőt a szükséges kiegészítések telepítéséhez!
Firefox 3.x-13.x verziókhoz a kiterjesztés / extension telepítése a MoBiCAT Net programhoz itt érhető el.

Telepítés után a "Nincs kapcsolat a MetaMorpho szerverrel" üzenetet kapom.

Amennyiben tűzfallal védett hálózaton keresztül akarja elérni a szervert, ez csak akkor sikerülhet, ha a tűzfal megengedi a MoBiCAT Net program számára a 80-as (HTTP) port használatát. Ha proxy szervert használ, állítsa be a Proxy beállítások menüben a szerver címét és a port számát.

A szöveg felismerése

A MoBiCAT Net buborék nem jön elő.

A MoBiCAT Net csak a Microsoft Internet Explorer (7 és afelett), Mozilla Firefox (3.x, 4.0), Microsoft Word (2000, XP, 2003) és az Adobe Acrobat (6 és afelett) programokban működik. A MoBiCAT Net a MoBiMouse-tól eltérően nem fordít más programokban, és a Windows Desktopon sem.

A MoBiCAT Net az Internet Explorerben csak sokára jön elő.

Az Internet Explorer csak akkor adja át a MoBiCAT Net-nek a mutatott szöveget, ha a kérdéses oldal letöltése befejeződött. Ezt a képernyő legalján a Kész (Done) felirat jelzi.

Adobe Acrobat alatt a buborékban összefolyik a cím és bekezdés, így rossz lesz a fordítás.

Az Acrobat régebbi verziói nem támogatták a bekezdéshatárok pontos lekérdezésének lehetőségét. Töltse le a 7.0-ás verziót, ebben megoldották a problémát.

Nyelvi tartalom

Mekkora szótárral dolgozik a MetaMorpho?

A MetaMorpho jelenlegi szótára 45 ezer szót tartalmaz. A program azonban valójában egy egyedi technológiai megoldásnak köszönhetően egységesen tárolja a szavakat, kifejezéseket és a magasabb rendű nyelvtani szabályokat is, ezért pontosabb, ha azt mondjuk, a program több mint 200 ezer nyelvi mintát tartalmaz.

Bővül-e a szótár?

Igen. Jelenleg a bővítést a visszajelzések alapján a cég munkatársai végzik. Hamarosan meg szeretnénk nyitni egy olyan szótári felületet, ahol mindenki online módon kiegészítheti a program nyelvi tudását.


Ki lehet-e másolni a jelentéseket szövegszerkesztőbe vagy a vágólapra (Clipboard)? Ki lehet-e nyomtatni a fordításokat?

Nem, ezek a lehetőségek későbbi termékeinkben fognak megjelenni.

Néha aláhúzott szavak jelennek meg, ilyenkor általában gyenge a fordítás. Mi ennek az oka?

A program aláhúzással jelöli meg a forrásban a számára ismeretlen szavakat, és ezeket a fordításba egyszerűen visszaírja. Ilyenkor az ismeretlen szó a szöveget kettétöri, és a fordítás az előtte és mögötte lévő részekből mozaikszerűen áll össze. A mondat egésze ismeretének hiányában a fordítás általában gyenge minőségű.

A találatok megjelenítése

A MoBiMouse és MoBiCAT Net buborék együtt nem fér el a képernyőn.

Próbálja meg egy kicsit feljebb vagy lejjebb tolni az olvasott szöveget. Ha ez nem segít, kíséreljen meg nagyobb képernyőfelbontást használni. Ebben az esetben több szöveg fér el a buborékokban is.

Ha a MoBiCAT Net nem ír ki minden találatot, hanem három ponttal jelzi, hogy még lenne mit megmutatni, lejjebb lehet-e menni a találatok között?

A jelenlegi verzióban ez nem lehetséges, tervezzük a probléma megoldását.
Abban az esetben, ha problémájára nem talált megoldást, vegye fel a kapcsolatot velünk! Adja meg e-mail címét, és Terméktámogatási csoportunk válaszlevélben elküldi az ajánlott megoldást, vagy ha ez akadályba ütközik, a megoldáshoz további információkat kérünk Öntől.
 
OLDALTÉRKÉP | ELÉRHETŐSÉG | ADATVÉDELEM | SZERZŐI JOGOK | VÁSÁRLÁSI TUDNIVALÓK