Kezdőlap arrow Terméktámogatás arrow Gyakran ismételt kérdések
Bejelentkezés

Gyakran ismételt kérdések a MoBiMouse 3.x programhoz

Ez az összeállítás a MoBiMouse 3.x Súgó kiegészítése. Terméktámogatási csoportunk a leggyakrabban feltett kérdésekre adott válaszokat gyűjtötte itt össze.

Általános kérdések, hardver- és erőforrásigény

Telepítés, eltávolítás

Működtetési problémák

A szöveg felismerése

A szótár tartalma, keresés

A találatok megjelenítése

Általános kérdések, hardver- és erőforrásigény

Lehet-e több MoBiMouse szótárt használni?

A MoBiMouse különböző változatai használhatók együtt, de nem egyidejűleg.
Egyszerre csak egy MoBiMouse futhat. Egyidejű használatra a MoBiMouse Plus programokat ajánljuk.
A MoBiMouse-nak van egy ismert hibája, mely elsősorban két termék váltott használatakor tapasztalható: Mivel a program csak egy példányban futtatható, a futó példány megakadályozza másik példány indítását. Azonban kilépéskor az ikon eltűnése utáni pár másodpercben a program még fut, de már nem tudja megakadályozni egy másik példány indítását. Az egyidejű futás eredményezheti a hibajelenséget. Ha bekövetkezik, akkor az egyik MoBiMouse indításkor hibát jelez. A hibajelzés oka az, hogy az egyidejű futás alatt megsérült a fontok felismeréséhez használt fájl. A hiba könnyen megszüntethető, csak ezt a fájlt kell törölni. A MoBiMouse a következő indításakor újra felméri a fontokat, és új fájlt készít. A fájl a MoBiMouse könyvtárában található. Neve megegyezik a felhasználó belépéséhez használt nevével, kiterjesztése pedig ".DAT".
A hiba elkerülhető, ha a MoBiMouse-ból való kilépéskor az ikon eltűnése után vár 5-8 másodpercet, és csak utána indítja a MoBiMouse másik példányát.

Milyen erőforrásigénye van a MoBiMouse-nak?

Memória: 14 MByte-tól (a beállított fontok számától függően)
Processzor: Pentium
Merevlemez: 80-100 MByte szótáranként

Lelassítja-e a MoBiMouse a számítógépet?

Nem jelentősen. A processzor terheltsége csak akkor nő meg, amikor a felhasználó a megjelenő fordításablakra vár.

A MoBiMouse hardvereszköz? Egér is van a dobozban? Kell a MoBiMouse futtatásához speciális egér?

Nem. A MoBiMouse szoftver, bármilyen egérrel működik. Természetesen ez nem akadálya annak, hogy néhány partnerünk OEM szoftverként, egérrel együtt árusítsa a MoBiMouse-t.

Kell-e a CD a program használatához?

Nem. A MoBiMouse teljes egészében a merevlemezre kerül.

Alkalmas-e a MoBiMouse folyamatos szöveg fordítására?

Nem. A MoBiMouse az idegen nyelvű szavak, kifejezések megértését segíti. Ha teljes mondatokat szeretne fordítani, próbálja ki mondatfordítónkat, a MoBiCAT-et!

Hogyan érhető el a MoBiMouse menüje?

Kattintson a jobb egérgombbal a tálcán (Taskbar) látható MoBiMouse ikonra!

Szeretnék a MoBiMouse-ban angol felhasználói felületet. Lehetséges ez?

Nem, de a MoBiMouse újabb verzióiban már van angol nyelvű felhasználói felület.

Telepítés után a MoBiMouse azt írja ki, hogy "inicializálási hiba", majd nem történik semmi.

Ez lassúbb gépeken, Windows 95 vagy 98 alatt fordul elő néha, ha telepítéskor az indítás rögtön telepítés után opciót választják. A MoBiMouse-t a Start menüből kell elindítani; utána minden rendbe jön.
Ha mindez nem válik be (mert pl. időközben megpróbálta a programot eltávolítani, majd újratelepíteni, vagy esetleg fájlokat törölt le a MoBiMouse könyvtárából), akkor távolítsa el a MoBiMouse-t kézzel, és telepítse újra úgy, hogy nem kéri a telepítés utáni indulást, majd indítsa el a programot a Start menüből!

Telepítés, eltávolítás

Windows 95 vagy 98 alatt a telepítés nem indul el. A hibaüzenet: "Telepítőinicializálási hiba".

Ez a hiba előfordulhat a Helyesek vagy a MoBiDic telepítésekor is.

Valószínű magyarázat: a CD-n levő hosszú fájl- és könyvtárnevek a telepítő számára nem olvashatók (de lehet, hogy más sem), mert a rendszer a CD kezeléséhez 16 bites (DOS alatti) kezelőprogramot (CD.SYS-t vagy ATAPI.SYS-t és MSCDEX.EXE-t, SCSI esetén 16 bites ASPI-kezelőprogramot és MSCDEX.EXE-t) használ.

Megoldás:

1. módszer
Másoljuk át a telepítőcsomagot a merevlemezre, és indítsuk onnan a telepítést! Ha ekkor sem sikerül, a hiba nem a CD-ben és kezelőprogramjában van. (Ekkor lehet, hogy az egész lemezrendszer 16 bites kezelőprogrammal működik.) Azonban a tapasztalat szerint általában így sikerülni szokott a telepítés.

2. módszer
Távolítsuk el a 16-bites kezelőprogramot.
Ha a CD-ROM-meghajtó működik, de a telepítés továbbra sem indul el, a hiba oka az lehet, hogy a teljes lemezrendszer 16-bites kezelőprogrammal működik. Ekkor mindenképpen a teljes CONFIG.SYS és AUTOEXEC.BAT hatástalanításával kell próbálkozni. (Vigyázat, ezt csak olyan alaplapok esetén szabad megtenni, amelyek OnTrack Disk Manager nélkül is tudják kezelni az 512 MB-nél nagyobb merevlemezeket!)

Ha a telepítés mindkét módszer kipróbálása esetén sikertelen, a hibát feltehetőleg hardverhiba vagy az adathordozó hibája okozza. (Az utóbbi azonban kiderül már a telepítőcsomag merevlemezre másolásakor is.)

Windows 2000 vagy XP alatt a telepítés elindul, majd hibaüzenet nélkül félbeszakad.

Az Ön felhasználóneve valószínűleg tartalmaz ékezetes betűket, és ez a default TEMP könyvtár elérési útvonalában is megtalálható. Ilyen esetben az InstallShield nem találja a saját maga által a TEMP-be másolt programot, amikor indítaná.


Az alábbi megoldásokat javasoljuk:


1. Hozzon létre egy nem ékezetes, adminisztrátori jogú felhasználónevet, vagy lépjen be adminisztrátorként, ha annak a nevében nincs ékezet, majd telepítse a MoBiMouse-t! (A korábbi ékezetes felhasználónév átnevezése nem elegendő!) Ezek után a MoBiMouse az Ön eredeti felhasználói bejelentkezése után is elérhető lesz.

2. A user environmentben módosítsa a TEMP változót! Adjon meg olyan könyvtárnevet, ami nem tartalmaz ékezetes betűt, és persze létezik! Pl. C:\TEMP. Az Environment-beállításokat a Control Panelon keresse:
- Kattintson a Switch to classic view feliratra, ha nem ikonokat lát!
- Kattintson a System/Rendszer ikonra!
- Kattintson az Advanced/Speciális fülre!
- Kattintson az Environment Variables/Környezeti változók gombra!
- A felső ablakban találja a felhasználói környezeti változókat. Ebben kell a "TEMP" értékét átírni pl. "C:\TEMP"-re. Ne felejtse el, hogy a "C:\TEMP" könyvtárat létre is kell hozni!
- Telepítés után visszaállíthatja a "TEMP" korábbi értékét: "%USERPROFILE%\Local Settings\Temp" (idézőjel nélkül írja be!), valamint törölheti a C:\TEMP könyvtárat, ha azt más program nem használja.

Windows XP alatt a telepítés sikerül, de a fontok betöltésénél a program lefagy.

A betűsimítást minden olyan felhasználói bejelentkezésnél ki kell kapcsolni, amelynél a programot használni kívánja.

Ezt a megjelenítési tulajdonságoknál tudja megtenni.

Jobb kattintás a Desktopon/Asztalon,
Properties/Tulajdonságok, (Bejön a Display Properties dialógus.)
Appearance/Megjenés fül,
Effects/Hatások gomb,
Use the following method to smoth edges of screen fonts: (check box)
Az alatta lévő lenyíló ablak: Standard, ClearType

Ha a megfelelő doboz mellett nincs pipa, nincs simítás - a MoBiMouse ezt szereti a legjobban. Ha van pipa, az a hagyományos simítást jelenti - ezt a MoBiMouse elviseli, de precízebben működik nélküle. A ClearType-pal viszont a MoBiMouse nem tud együttműködni.

Hogyan kell "kézzel" eltávolítani a MoBiMouse-t?

1. Törölje le a MoBiMouse könyvtárat a tartalmával együtt
2. A Start menü Futtat (Run) parancsával indítsa el a regedit programot
3. Távolítsa el a HKEY_CURRENT_USER\Software\MorphoLogic\MoBiMouse kulcsot a rendszerleíró adatbázisból (registry)

Működtetési problémák

A program használata Acrobat (Reader) alatt

A MoBiMouse for Acrobat kimondottan az Acrobatban és az Acrobat Readerben működik. Amennyiben az Acrobat programot a MoBiMouse után telepíti, indítsa el újból a MoBiMouse telepítőjét, és telepítse a MoBiMouse for Acrobat programot is.

Sikeres telepítés után az Acrobat eszköztárában meg kell jelennie a MoBiMouse Lookup Tool nevű ikonnak, ezt kell bekapcsolni a használatához (leírás a program Súgójában). Védett dokumentumokban a program nem működik, ekkor az ikon inaktív marad.

Amennyiben nem jelenik meg az ikon, az Acrobat következő beállítását ellenőrizze:
Edit/Szerkesztés
Preferences/Beállítások
Startup/Indítás
Use only certified plug-ins/Csak hitelesített bővítményeket használjon
-> ne legyen kipipálva (változtatáskor az Acrobat újraindítása szükséges)


Az Acrobat (Reader) különböző verzióihoz itt tudja letölteni a legújabb állományunkat, amit az Acrobat (Reader) plug_ins könyvtárába kell kicsomagolni (az ott lévőt felülírni).

A MoBiMouse érvénytelen laphibával (Invalid Page Fault) elszáll, és nem is indul újra.

Ha a fenti művelet nem segít, a .dat fájlok letörlése mellett megpróbálkozhat a rendszerleíró adatbázis (registry) HKEY_CURRENT_USER\Software\MorphoLogic\MoBiMouse kulcsának eltávolításával. Ekkor azonban újra ki kell választania a felismerendő betűkészleteket.

A szöveg felismerése

Használható a MoBiMouse játékprogramokban?

Attól függ, hogy az adott játékprogram milyen módon jeleníti meg a szöveget.
1. A játékprogram grafikusan (bitmapesen) írja ki a szöveget. Ekkor a MoBiMouse nem használható.
2. A játékprogram "közönséges" windowsos betűtípusokat használ. Ekkor a MoBiMouse használható, legfeljebb az adott betűtípust fel kell venni a "Hozzáadott fontok" közé a "Fontok beállítása" dialógusban.

"Beszkennelt" (lapolvasóval beolvasott) szöveget fel lehet ismerni a MoBiMouse-szal?

Nem. A MoBiMouse a számítógép képernyőjére, a Windows betűtípusaival írt szöveget ismeri fel. A beszkennelt szöveget először valamilyen karakterfelismerő programmal szövegállománnyá kell alakítani.

Mire jók a "Fontok Beállítása" dialógusban található fontkészletek?

Az egy célra gyakran használt fontok fontkészletbe gyűjthetőek (így lehet mondjuk "internetes" és "szövegszerkesztős" fontkészletünk).
Telepítés után a MoBiMouse általános készleteket tartalmaz, az operációs rendszer nyelvének és a használt rendszerfont méretének megfelelően.
Az aktuálisan kiválasztott készlet magyar nyelvű operációs rendszer esetén a kelet-európai ("Small Fonts CE" vagy "Large Fonts CE"), angol nyelvű operációs rendszer esetén pedig a nyugat-európai ("Small Fonts" vagy "Large Fonts") lesz.
Az, hogy a telepítés után a "Small" vagy a "Large" készlet lesz-e aktív, attól függ, hogy a Képernyőtulajdonságok/Beállítások (Display properties/Settings) dialógusban milyen betűméretet választottunk ki.
A létező készletek tetszőlegesen módosíthatóak (például nincs akadálya annak, hogy a Közép-Európai készletbe Nyugat-Európai betűtípus is kerüljön vagy fordítva).
Ha egy betűtípusból egy készletben egyszerre választjuk ki a Kelet- és a Nyugat-Európai változatot, akkor előfordulhat, hogy az ékezetes betűket a MoBiMouse hibásan ismeri fel.
A létező készletekből kiindulva új készleteket is létre lehet hozni (lásd MoBiMouse Súgó).

Milyen betűtípusokat ismer fel a MoBiMouse alapértelmezésben?

Az operációs rendszer nyelvétől függően az alábbi 93 font közép-európai (CE) vagy nyugat-európai (Western) változatát:

Arial normál, félkövér, dőlt és félkövér dőlt, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 pont
Courier New normál, félkövér, dőlt és félkövér dőlt, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 pont
Times New Roman normál, félkövér, dőlt és félkövér dőlt, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 pont
MS Sans Serif normál és félkövér, 8 pont
System normál és félkövér, 8 pont
Tahoma normál és félkövér, 8 pont
Verdana normál 8, 10 és félkövér, 8 pont

Ez a készlet a Fontok beállítása dialógusban tetszés szerint bővíthető.

Hogyan lehet kitalálni, hogy egy adott szöveg milyen betűtípust használ?

A MoBiMouse nem tudja megállapítani a képernyőn látható fontok fajtáját, így azt a felhasználónak kell kitalálnia a fontok megadásakor. Ehhez némi segítséget nyújt az, hogy a Fontok beállítása dialógusban mindig lát egy aktuális mintát a kiválasztott fontból, így a betűk alakja összehasonlítható (a minta ablaka felülírható azzal a szöveggel is, amely a képernyőn van, így még könnyebb a vizuális összehasonlítás). Sokszor az ismeretlen betűtípust használó alkalmazás beállításai között megtalálhatók a használt font adatai. (internet-böngészőkben a HTML-forrás gyakran tartalmazza a használt font megnevezését - ez megtekinthető a böngésző View/Source ill. View/Page Source parancsával).

Lehet a MoBiMouse-t DOS (konzol) ablakban használni?

Igen. A DOS-ablakban állítson be olyan fontot, amelyet a MoBiMouse felismerendő betűtípusaihoz is hozzá lehet adni (például Lucida Console).
A DOS-ablak fontjának beállítása a DOS-ablak Rendszermenü/Tulajdonságok/Betűtípus dialógusából érhető el.

A MoBiMouse MS Wordben egyáltalán nem vagy hibásan működik.

Ellenőrizze a következőket:
1. Fel van véve a font, amelyet fel kíván ismerni?

2. A nagyítás 100%-ra van állítva?

3. Jó készletet választott (kelet-európai / nyugat-európai)?

4. A kurzor a felismerendő szó belsejében van? (Ha igen, helyezze máshova!)
Ha ezekre a kérdésekre igen a válasz, de mégis sok a hiba: mivel a Microsoft Word (különösen kisméretű és dőlt betűk esetén) eltérően kezeli az egyes betűk elhelyezését - ami rontja a felismerés minőségét -, javíthatjuk a felismerést, ha a felismerni kívánt szövegrészt (vagy akár az egész dokumentumot) kijelölve a Word-ben a Formátum (Format) menü Betűtípus (Font) parancsával a térköz értékét 105-110%-ra állítjuk (lásd MoBiMouse Súgó).

A MoBiMouse sok hibával működik, különösen félkövér betűkkel.

Be van kapcsolva a betűsimítás? A karakterfelismerés megbízhatóbban működik a simítás (anti-aliasing) nélkül létrehozott betűkészletek esetében. Ha megváltoztatja a számítógép simítás-beállításait, akkor a betűbeállító dialógusban válassza ki újra az aktuális készletet. Ekkor a program a változtatásnak megfelelően újra feldolgozza a kiválasztott fontokat (lásd MoBiMouse Súgó).

A MoBiMouse csak a szavak részeit ismeri fel, vagy hibásan ismeri fel a szavakat.

Ha a hiba nemcsak a Microsoft Word használata közben jelentkezik, hanem például a tálca (Taskbar) vagy az asztal (Desktop) feliratai esetében is, akkor cserélje ki a fel nem ismert szöveg betűtípusát más kódlapot használóra (a közép-európait (CE-t) nyugat-európaira (Westernre), vagy fordítva)!

Hogyan lehet új betűtípusokat hozzáadni a felismerendő fontokhoz?

1. Kattintson a jobb egérgombbal a MoBiMouse ikonjára a tálcán (Taskbar), és válassza a Fontok beállítása menüpontot
2. Válassza ki a kívánt betűtípus nevét a Font ablakban
3. Válasszon stílust, és állítsa be a hozzáadni kívánt betűtípusok mérethatárait
4. Kattintson a Fontok hozzáadása gombra
5. Zárja be a dialógusablakot

A MoBiMouse nem ismer fel egyes szavakat.

Kattintson a jobb gombbal a MoBiMouse ikonjára a tálcán (Taskbar)! Válassza a Fontok beállítása menüpontot. A MoBiMouse csak azokkal a betűtípusokkal írt szöveget ismeri fel, amelyek szerepelnek a Fontok beállítása dialógusban, a Hozzáadott fontok ablakban.
A Hozzáadott fontok ablakába telepítéskor az induló fontkészlet kerül, amely a leggyakrabban használt betűtípusokat tartalmazza. Ez a készlet később tetszőlegesen bővíthető. Ha a MoBiMouse nem ismer fel egy szót, akkor lehetséges, hogy a használt betűtípus még nincs hozzáadva a felismerni kívánt fontok listájához.
A MoBiMouse a számítógép képernyőjére, a Windows betűtípusaival írt szöveget ismeri fel. Ha a szöveg egy kép (bitmap) része, akkor annak betűit a MoBiMouse nem tudja azonosítani.

A szótár tartalma, keresés

Le lehet tiltani a kifejezésben való keresést vagy a másik nyelvi irányból való keresést?

A felhasználói felületről nem. Ha van némi jártassága a konfigurációs (.ini) fájlok kezelésében, akkor a következőt teheti:
1. Lépjen ki a MoBiMouse-ból
2. Mentse el a MoBiMouse könyvtárában található "mbmouse.ini" fájlt (a változtatás esetleges visszavonásának érdekében)
3. Az "mbmouse.ini" fájlban az alábbi szövegrészletet:

nQuery=6
Query1=2057,wn,1,1
Query2=2057,pw,1,1
Query3=2057,w,0,1
Query4=1038,wn,1,1
Query5=1038,pw,1,1
Query6=1038,w,0,1

a kifejezésben keresés letiltásához cserélje le a következőre:

nQuery=2
Query1=2057,w,0,1
Query2=1038,w,0,1

ha csak magyar szavakat akar keresni, cserélje az alábbira,

nQuery=3
Query1=1038,wn,1,1
Query2=1038,pw,1,1
Query3=1038,w,0,1

ha csak angol irányból, akkor pedig a következőre:

nQuery=3
Query1=2057,wn,1,1
Query2=2057,pw,1,1
Query3=2057,w,0,1

Közvetlenül hozzáférhető a MoBiMouse szótára? Meg lehet tőle egy szót kérdezni?

Csak úgy, ha az adott szót beírjuk valamilyen alkalmazás (például Microsoft Word, Notepad, stb.) szerkesztőablakába. Az ilyen jellegű munkához inkább a MoBiMouse Plus, illetve a MoBiDic szótárprogramot ajánljuk.

Ki lehet másolni a jelentéseket szövegszerkesztőbe vagy a vágólapra? Ki lehet nyomtatni a szavakat?

Nem. Ha ilyesmire van szüksége, akkor a MoBiMouse Plus, illetve a MoBiDic szótárprogramot ajánljuk.

Lehet a MoBiMouse-t más szótárakkal is használni? Lesz hozzá több (más nyelvű) szótár?

Ennél a verziónál nem. Javasoljuk a MoBiMouse Plus szótárak használatát.

Lehet a MoBiMouse-ban saját szótárakat készíteni? Bővíthető a szótár?

Nem, erre a MoBiDic szótárprogramot javasoljuk, amely jelenleg is támogatja tetszőleges számú saját készítésű, bővíthető és javítható szótármodul használatát.

A találatok megjelenítése

A MoBiMouse ablakában nagyon kicsik a betűk.

Ha a hiba angol nyelvű, de magyar beállításokat használó Windows NT-n jelentkezik, akkor ez az operációs rendszer hibája. A Windows NT 4-es javítócsomagja (Service Pack 4) javítja.
Más esetekben akkor fordulhat elő a jelenség, ha letörölték az MS Sans Serif fontot, melyet ekkor újra kell telepíteni.

Ha a MoBiMouse nem ír ki minden találatot, lejjebb lehet-e menni a találatok között?

A MoBiMouse három ponttal jelzi, hogy több találat van, mint amennyit meg lehet jeleníteni. Ebben a verzióban nem lehet lejjebb menni a találatok között.

Hogyan lehet megváltoztatni a fordításablak színét?

Kattintson a jobb egérgombbal a MoBiMouse ikonjára a tálcán (Taskbar), és válassza a Tooltip színbeállítás menüpontot.


Abban az esetben, ha problémájára nem talált megoldást, vegye fel a kapcsolatot velünk! Adja meg e-mail címét, és Terméktámogatási csoportunk válaszlevélben elküldi az ajánlott megoldást, vagy ha ez akadályba ütközik, a megoldáshoz további információkat kérünk Öntől.

 
OLDALTÉRKÉP | ELÉRHETŐSÉG | ADATVÉDELEM | SZERZŐI JOGOK | VÁSÁRLÁSI TUDNIVALÓK